8.09.2011

Sabah Kahvenizi Nasıl Alırdınız?

 

Her sabah vazgeçilmez alışkanlıkları vardır insanların. Her insanın vardır mutlaka. Kiminin düzenli bir kahvaltı,kiminin sürekli aynı yerden aldığı tost, kiminin sütü, kiminin açık ve şekerli çayı, kiminin peyniri, kiminin portakal suyu. Benim ki ise her sabah içtiğim kahvem.

Her sabah kahve içerim. Nasıl olduğu fark etmiyor bazen expresso bile gün açtığım oluyor. Ama sonuçta kahve mutlaka oluyor hayatımda. Hamilelik döneminde içmedim ama kızmayın sonra ban :)

Kahvenin bir çok faydası var biliyorsunuzdur ama yinede size bir kaç faydasından ve kahvenin tarihçesinden bahsedeyim. 


Kahve’nin anavatanı olan Etiyopya'dır.Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu.14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve’yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470’li yıllarda Aden’de,1510’da Kahire’de 1511’de Mekke’de görülmüştür.


Yavuz Sultan Selim döneminde, 1517'te, Yemen Valisi Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmiştir.Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü.Saray görevleri arasına "kahvecibaşı" adında bir de rütbe eklendi. Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi. Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.İstanbul'a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceği Venedik'e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615'te tanışmış oldu.Kahve Paris’e 1643, Londra’ya1651’de ulaştı.



Kahve içerdiği kafein maddesinin uyarıcı niteliği yüzünden dikkat artırıcı ve stimülan özelliğe sahiptir. Ağrı kesicilerin etkisini %40 arttırmaktadır.

Astım
Kahvenin, astım hastalarına yardımcı bir içecek olduğu yaklaşık 150 yıldır bilinmektedir. Kahveniniçerisindeki kafein nefes yollarını açıcı etkiye sahiptir. 


Kanser
Kahvenin de yeşil çay ve siyah çay gibi iyi bir antioksidan kaynağı olduğu tespit edilmiştir. Hatta kahve işlenme sürecinde de içindeki antioksidanları kaybetmemektedir. Bilindiği üzere antioksidanlarkanser hücrelerinin çoğalmasını ve yayılmasını engelleyici özelliktedirler.


Baş Ağrısı
Migren üzerindeki olumsuz etkileri bilinmesine rağmen kahve, normal bir baş ağrısına iyi gelmektedir. Kahvenin içerisinde baş ağrısı içi kullanılan ilaçlardaki maddelerden bulunduğu ve biraz daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.

Karaciğer

Kahvenin faydalarından biri de kahve içen kişilerin karaciğerrahatsızlıklarına daha az yakalandıkları yapılan araştırmalarla tespit edilmiş olmasıdır. Kahve, özellikle sirozun ve sirozdan kaynaklanankaraciğer kanseri riskinin düşürülmesine faydalıdır.


Safra Taşı
Erkeklere göre vücutlarında daha fazla safra taşı üreten kadınların,kahve içmeleri durumunda içmeyenlere göre safra taşından daha az şikayette bulundukları gözlenmiştir.

Konsantrasyon
Uyarıcı etkisi olan kahvenin dikkati bir iş üzerinde toplamada faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle işte ve okulda yapılan araştırmalar, belli miktar kahve tüketiminin konsantrasyonu arttırdığını göstermiştir.


Selülit
Bilinenin aksine kahvenin faydalarından biri de selülit ve benzeri cilt sorunları üzerinde olumlu etkilere sahip olmasıdır.

Parkinson
Günde bir fincan kahve içen erkeklerde, Parkinson hastalığına yakalanma riskinin bir miktar azaldığı yapılan araştırmalarda gözlenmiştir. Bu riskin azalması Kahvenin önemli faydalarından biridir.


Evet Kahve hakkında bu kadar bilgi yeter şimdi gelelim. Bu kahvenin Hediyesine... 
Tepehome' dan seçeceğim modern ve zevkli olan sürpriz ikili set halince arkadaşınız ve ya eşinizle kahveler içebileceğiniz kupa bardak. 

Ve bu hediyeyi kazanmak için yapmanız gerekenler ise.
  • Bloğumun izleyici olmak ilk koşul
  • Bu hediye kampanyasını herhangi bir sosyal mecrada yayınlamak ikinci koşul
  • Ve öne önemli ve zevklisine geldik. Sizde sabah kahvenizin fotoğrafını çekip altına yorumlarınızı yazarak modahaftasiblog@gmail.com adresine göndermeniz gerekiyor bu da üçüncü koşul
  • Son olarak bunları yaptığınızı bildiren bir yorum ve mail adresini yazmanız gereken son koşul.
Benim bu sabah ki kahvem sütlü nescafe idi. Yarın ki kahvem bakalım ne olacak.. Ben size yarışma sonuna kadar her gün bir kahve sunacağım. Twitter takip edebilirsin.  Hadi siz de kahvelerinizi bizimle paylaşın. Paylaşılan resimlerin hepsini tek tek kolajlayıp bloğumda yayınlayacağım. 

Hadi eğlenceli bir kahve macerasına başlayalım. Bunlar için ise zamanınız bir hafta. Yani Haftaya Perşembe Günü 15 Eylül 2011 akşam saat 20.00 da hediye çekilişini gerçekleştireceğim.

Kahve hakkındaki bilgiyi vikipedia dan aldım.

5 yorum:

  1. hımmmm güzellmiş kahveye bayılırımm şimdi twitter da resimle beraber paylaşıcam ;)))

    YanıtlaSil
  2. twitledim linki, mailimi de attım :)) zaten izliyorum severek :))

    mail: trendpinari@gmail.com

    ohh çok sevdim ben bu hediyeyi :))

    YanıtlaSil
  3. Kahveyi pek sevmem ama icmeye calisirim artik :)

    YanıtlaSil
  4. Kahveyi cok severim,zevkle içerim artık:)

    YanıtlaSil
  5. Bu hediye benim olmalııııı :)
    mervercan@hotmail.com

    YanıtlaSil


Lütfen İsim veya Rumuz bırakın....